ARTICLES D'INTERÈS

Aquí trobaràs articles escrits per nosaltres mateixes. Si tens qualsevol dubte al respecte, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres!GELOSIA

>

La gelosia pot definir-se com la reacció negativa que experimenta un individu davant la relació emocional o sexual (ja sigui imaginada o anticipada) de la parella afectiva o persones rellevants en la seva vida, amb una altra o altres persones.
Aquesta vivència és percebuda com un conjunt d’emocions negatives (vergonya, ira, orgull, …), que poden tenir com a base la por a patir una infidelitat o ser abandonat per l’ésser estimat. En aquest sentit, el gelós tindrà la necessitat de rebre l’atenció exclusiva de la persona objecte de la seva gelosia perquè la considera com irreemplaçable en la seva vida.

Els que llegiu aquest article podeu tenir dubtes sobre si el que he descrit anteriorment es pot confondre amb l’enveja, i és cert que ambdós termes (gelosia i enveja) comparteixen característiques similars ja que són molestes i el seu contingut emocional és negatiu. No obstant això, hi ha diferències entre el gelós i l’envejós: el primer, intentarà atacar o denigrar als seus suposats rivals, però el segon desitjarà “alguna cosa” que un altre posseeix, de manera que ignorarà o destruirà en sentit imaginari o real l’objecte de la seva enveja.

Retornant a la gelosia, és important anotar que aquesta és difícil de controlar i pot arribar a ser perillosa tant per al que la pateix com per als éssers estimats, ja que en ella es troben associades molt freqüentment una baixa autoestima i la sensació de no ser prou bo per a la persona estimada.

Si parlem de la gelosia en parelles heterosexuals, els homes gelosos poden considerar a la dona de la seva propietat i sentir-se ferits si no la controlen o si aquesta no els obeeix. Per la seva banda, en les dones geloses pot existir una dependència emocional, que les porta a realitzar determinades conductes per conservar la seva parella, encara que en moltes ocasions, aquestes siguin vexatòries per a elles.

Finalment, m’agradaria oferir algunes dades que s’han obtingut en diversos estudis sobre la gelosia: en aquests es verifica que la proporció de gelosos és igual entre homes i dones, però la gelosia “no patològica” es dona més en dones que en homes perquè aquestes mostren en general reaccions emocionals més intenses que els homes, són més expressives, interpreten millor els sentiments dels altres i són més sensibles al rebuig, encara que són més propenses a exposar els problemes i buscar ajuda, al contrari que els homes, ja que aquests es mostren reticents a reconèixer la gelosia i explicar les seves intimitats als altres.

Per acabar, només em resta esperar que aquests breus apunts us hagin servit d’ajuda i que en un futur, si passeu per alguna situació en què aparegui la gelosia pugueu resoldre amb més facilitat l’experiència.Texte basat en el llibre “Celos. Claves para comprenderlos y superarlos” de José María Martínez Selva.

Neus JuradoMés articles pròximament

>